8 essentiële stappen voor leiders van de toekomst

 • 25-11-2015
 • Rudie Jansman
 • Terugblik op ”8 essentiële stappen voor leiders van de toekomst” door Michael Jongeneel
  Gemaakt door Walter Klerks (walter.klerks@pentascope.nl)

  Het was een bloedhete zomerdag en we gingen verkoeling zoeken bij AVB in ter Apel tijdens de bijeenkomst in het teken van de leergang “Zinvol leiderschap”. Dit keer werd de masterclass gegeven door Michael Jongeneel met “8 essentiële stappen voor leiders van de toekomst”.

  Ongeveer 50 deelnemers hebben in de heerlijk koele zaal actief deelgenomen aan de presentatie en werkvormen die Michael neerlegde. Michael had de zaal snel in zijn greep door zijn persoonlijke anekdotes wat hem heeft gedreven tot de 8 essentiële stappen. Zijn keuzes als junior toezichthouder waren hierbij een sprekend voorbeeld. Hij kon kiezen voor de makkelijke weg waarin hij mee ging met het behoudende beleid van een ziekenhuisbestuur, of voor een confronterende weg, waarbij hij zijn gevoel liet meespreken en zijn rol als toerzichthouder waarschijnlijk zou verliezen.
  Ook de openheid over de gezondheid van zijn vrouw en het proces dat zij doormaakten, raakte veel aanwezigen. Beide persoonlijke verhalen gaven heel goed de boodschap weer dat je als (persoonlijk) leider een win-win-win situatie wilt nastreven:
  —————–
  -Een win-situatie voor jezelf, geen opoffering, maar ook meer dan geldelijk gewin. Volg hierbij je intuïtie, gevoel en onderbewustzijn.
  -Een win-situatie voor de direct betrokkenen. Je gaat altijd met elkaar verder en door ook de andere in een winsituatie te brengen verstevig je het fundament naar de toekomst.
  -Een win-situatie voor de indirect betrokkenen. Denk hierbij onder andere aan het milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Iedere actie staat in een breder perspectief en is gericht op een betere wereld.
  Het geheel noemt Michael handelen uit iederliefde
  —————-
  Hij maakt het geheel praktisch door 8 essentiële stappen voor leiders van de toekomst te presenteren. 8 stappen die hijzelf dagelijks doorleefd en ook voor hem steeds nieuwe werelden openen.
  1. Streef gezondheid na; zowel fysiek als mentaal.
  2. Schets je reis; wat drijft jou en durf je eigen weg te volgen.
  3. Sta open voor de context; stel je oordeel uit tot je de gehele context kent. Vraag anderen!
  4. Sta open voor jezelf; durf je intuïtie en onderbewuste te volgen.
  5. Speur naar kansen; er zijn altijd meer mogelijkheden, verander bijvoorbeeld het perspectief radicaal.
  6. Schep uit iederliefde; streef balans in de win-win-win, want alles is verbonden.
  7. Stimuleer actie en ontwikkeling; richt je op de lange termijn.
  8. Stijg boven jezelf uit; doorloop steeds deze 7 stappen.

  Gedurende de presentatie kwamen er reacties van herkenning en kwamen er vragen. Het voorbeeld dat een leider ook mensen moet durven ontslaan omdat dat beter voor de persoon kan zijn, riep de reactie op wat het maakt dat een leider dat voor een ander kan beslissen? Hierbij kwam het belang van de ware integriteit naar voren en de overwegingen in de gehele context.

  Tijdens het heerlijke buffet werd er druk van gedachte gewisseld en waren de reacties wisselend. Een aantal mensen hadden nieuwe inzichten gekregen en anderen moesten het nog wat verder op zich in laten werken. Na de pauze kwam het echte interactieve deel. In groepjes werd aan de hand van een vraag beelden en ervaringen over het onderwerp gedeeld. Dit maakte veel los en sommige groepjes zijn de rest van de avond met slechts 1 vraag bezig gebleven en leerden veel van ervaringen van anderen. Na een uur werden plenair korte reacties gegeven. Men kreeg de mogelijkheid aan een tweede opdracht te werken, of door te gaan met de eerste opdracht.

  Om 20.30 uur gingen de meeste mensen, volgens mij, voldaan naar huis. In de rugzak veel ervaringen van anderen, reflectie over zichzelf (ben ik met win-win-win bezig? Hoe dan?) en ideeën hoe ze zaken anders kunnen doen in hun zoektocht naar zinvol leiderschap.