Goed, beter, best!

 • 08-03-2017
 • Rudie Jansman
 • Zoals je wellicht weet zijn we een van de organisatoren van Het Grootste Kennisfestival van Nederland. Regelmatig vragen mensen ons waarom we zo’n enorm kennisfestival organiseren. Het kost natuurlijk hartstikke veel tijd en energie. Nog afgezien van alle kosten en risico’s die het met zich meebrengt. En ja dat klopt natuurlijk. Maar dat zijn geen redenen om het niet te doen. Het levert namelijk nog veel meer op. Het plezier van het samenwerken met allerlei enthousiaste partners. De twinkeling in de ogen van mensen met wie we praten en vertellen over ons initiatief. De geweldige reacties van deelnemers en sprekers die er waren. En vooral ook de inspiratie van al die sprekers, muzikanten, workshopleiders en theatermakers met hun dromen, hun inzichten. Over hoe het ook kan, de verhalen over succesvolle initiatieven en businessmodellen waar we van leren.

  De belangrijkste reden om het festival organiseren is het platform dat we bieden voor al die verhalen. Want iedere verandering begint met een goed verhaal. We bieden een plek aan mensen die willen vernieuwen. Waar ze inspiratie, handvaten en ideeën kunnen opdoen en gelijkgezinden ontmoeten. Niet voor mensen die moeten, maar voor mensen die willen. Want alleen die hebben het lef en de energie om echt iets te veranderen.

  We hopen dat we de wereld een stukje mooier kunnen maken. Door al die nieuwe kennis en ervaring toegankelijk te maken voor heel veel mensen. En ook omdat we door de ontmoeting met ‘lotgenoten’ met vergelijkbare ambities en worstelingen de weg wat makkelijker kunnen maken. Aanzetten tot actie en experimenten. Want dat helpt om een volgende stap te zetten. In de wetenschap dat elke grote verandering begint met een eerste stap. Door niet te blijven hangen in problemen en onmogelijkheden maar gewoon te doen en uit te proberen.

  Geen festival voor een specifieke branche of vakgebied, juist niet. Echte vernieuwing komt juist vaak van buiten. En dat is een goede reden om vooral ook naar buiten te kijken, over alle schuttingen heen. Te dwalen door ‘kennisland’ en onverwachts een inzicht tegen te komen dat je echt helpt.

  Daarom ook de vorm van een festival. Omdat we denken dat de vorm naadloos moet aansluiten bij het doel van een event. Zodat je lekker kan dwalen en je eigen weg kiest.  Om verrast te worden. Eens buiten je eigen wereld kijken en als het niet bevalt een deurtje verder gaan met het blokkenschema in de hand. In een super ongedwongen sfeer, zodat je ook nog eens heel makkelijk andere mensen ontmoet. Mooie aankleding, gave muziek of theater en lekker eten en drinken omdat dat ontspant en andere delen van je hersens stimuleert. En niet onbelangrijk trouwens… een festival omdat die vorm bij ons past. Iets waar wij ontzettend veel lol aan beleven en van genieten. Hopelijk voel je dat terug op het festival.