Vrijheid, gelijk & samen als leidraad voor je innerlijk kompas. Een blog naar aanleiding van een masterclass van Damaris Matthijsen

 • 23-08-2016
 • Rudie Jansman
 • Een blog naar aanleiding van de bijeenkomst van de Masterclasses Zinvol leiderschap op 14 juli 2016 gegeven door Damaris Matthijsen van Economy Transformers. New Nexus was de gastheer en er waren zo’n 30 deelnemers.

  Toeval bestaat niet, maar op quatorze juillet een avond over vrijheid, gelijk & samen. Het zette mij en een aantal andere deelnemers ook wat op het verkeerde been, want vrijheid, gelijk & samen werd zo gekoppeld aan Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, de leuzen van de Franse Revolutie. In de loop van de avond bleek het echter niet hetzelfde. Daar waar Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap de normen voor een heel volk waren, zijn vrijheid, gelijk & samen een innerlijke zoektocht om leiderschap van ‘binnenuit’ te realiseren. Leiderschap waarbij je vaart op je eigen kompas en niet op regels, experts of andere zaken van ‘buitenaf’.

  – Wanneer ga ik voor mijn Vrijheid? Wanneer voel ik me goed als ik mij overgeef aan mijn innerlijk verlangen van ongebondenheid? Wanneer ga ik voor mijn eigen vergezichten en kies ik voor mezelf?
  – Wanneer ga ik voor Samen? Voel ik me helemaal goed als ik mij richt op de wensen en behoeften van anderen met voldoende ruimte voor mezelf? Samen plezier maken tijdens een training, brainstormen tijdens het werk?
  – Wanneer is Gelijk voor mij een issue? In welke situaties zit er spanning op de keuze voor Vrijheid en voor Samen gaan? Als ik met de training eigenlijk eindeloos wil lopen, terwijl voor oefeningen doen gekozen wordt? Als ik meters wil maken met een project, maar er is weerstand waar ik eigenlijk naar moet luisteren? Gelijk is de balans in jezelf: kun je harmonieus kiezen voor vrijheid of voor samen? Kun je vanuit je innerlijk deze keuzes maken en hoe maak je die dan?

  Het was lastige materie. Gelukkig gingen we in groepjes hierover met elkaar in gesprek. Dat leverde in mijn groepje mooie gesprekken op, waarbij er volop naar elkaar werd gereflecteerd. We gingen aan de slag met vragen als: “Wanneer handel je vanuit vrijheid, gelijk & samen?”, “Hoe zit dat privé en op het werk?” Dat goede gesprek was voor mij de grootste meerwaarde van de avond. Het is mooi als je uitgedaagd wordt om bij jezelf wat dieper te graven dan anders en om te luisteren hoe het bij anderen zit en werkt. Blijkbaar lenen deze begrippen zich hier goed voor want we kenden elkaar niet maar zaten wel snel op persoonlijk niveau.

  Inderdaad, frustratie zegt dus iets over mezelf en blijkbaar strijden dan twee universele behoeften met elkaar: mijn wens voor autonomie, mijn vrijheid, mijn eigen keuzes aan de ene kant en mijn behoefte naar harmonie, samen doen, de andere behagen aan de andere kant. Het onderkennen wat er dan in mij strijd is leerzaam en het inzicht is een goede basis om meer in balans vanuit innerlijke drijfveren keuzes te maken.

  Walter Klerks
  Adviseur verwondering
  Pentascope

  De leergang Masterclasses Zinvol leiderschap Noord bestaat uit een serie van 6 interactieve bijeenkomsten rondom verschillende thema’s rond leiderschap. Voor meer informatie: http://www.zinvolleiderschap.nl/themas/