Welkom in de digitale tijd!

  • 31-10-2016
  • Rudie Jansman
  • Een digitale dokter die beter is dan de huisarts. Een robot die jij op afstand bestuurt, waardoor hij je tijdens de vergadering vervangt. Blockchaintechnoligie garandeert onze financiële transacties en de auto rijdt je zelfstandig naar het werk. Ontwikkelingen van de toekomst die nu al gebeuren!

    Op 6 oktober 2016 was ik aanwezig bij de vierde masterclass Zinvol Leiderschap, dit keer gegeven door Wim de Ridder. Hij nam ons mee in de technologische ontwikkelingen en wat het effect daarvan op ons gaat zijn. En dat is niet mis!

    Technologie ontwikkelt zich exponentieel. In het begin merk je daar nog niet veel van, maar nu zijn we op een moment aangekomen dat in de komende twee jaar, de ontwikkelingen net zo snel gaan als alle ontwikkelingen tot nu toe! Dan duizelt het me en durf ik niet na te denken over de twee jaar die daarná komen!

    Wim gaf aan de hand van de Wold Economic Forum een doorkijkje naar de toekomst, die vandaag al is begonnen. Immers de leider van nu wil zijn beslissingen op de mogelijkheden van morgen baseren. Leggen we nu 4-baans wegen aan als we straks allemaal autonoom rijden? Of per drone vliegen? Investeer je in machines en ruimte als die straks niet meer nodig zijn?

    Welk vak ga je leren als je weet dat ‘voorspelbare’ beroepen worden geautomatiseerd? Watson van IBM heeft zijn doktersdiploma gehaald en kan boekhouden. Hij kan immers over meer kennis beschikken dan welke persoon ook en hij voegt dagelijks alle kennis die beschikbaar komt toe! Het is afwachten wanneer hij ook emotioneel wordt voordat we allemaal vakantie hebben.

    Daar zit het volgens Wim ook wel goed mee, want we werken straks slechts 2 dagen per week om geld te verdienen en 4 dagen besteden we aan de informele economie. We delen in wat we goed kunnen (doe jij mijn tuin – laat ik jouw hond uit). We denken in functionaliteit (we willen licht – geen lampen, we willen vervoer – geen auto) en delen de producten. We nemen taken over van de overheid (100 miljard volgens Wim) of van andere instanties (buurtveiligheid, pensioenen, controles). Ook gaan we zelf produceren met 3D-printers, verkopen het zelf via eigen webshops en financieren elkaar via crowdfunding-achtige constructies. We leren thuis door gratis MOOC’s (Massive Online Open Courses) en gaan naar school of huren een docent in om huiswerk te maken.

    En waar het heen als Wim zegt dat onze cortex draadloos verbonden wordt aan de cloud, weet ik niet. Mogelijk worden we dan toch weer beter dan Watson, maar een beetje scary is het wel.

    De pauze met diner borduurde mooi verder op een ontwikkeling: gebruik maken van producten en diensten uit de streek. Na het eten kregen we de tips wat tegenwoordige winnaars van deze tijd doen:

    1. Ze hanteren robuuste, duidelijke doelstellingen, in termen van de eindgebruiker! “Niemand overlijdt in een Volvo”. “Alle auto’s zijn elektrisch”. Dat is helder, daar kun je je mee verbinden. Dat is toch anders dan “Door meer samenwerking willen wij bruggen slaan tussen burger en gemeente”!
    2. Ze pakken meerdere scenario’s tegelijk op. Zijn creatief en hebben lef. Ze experimenteren. Fouten maken is leren. Ze visualiseren door het maken van prototypen.
    3. Ze werken met uniforme platforms, vanuit DOA’s (Decentralised Autonomous Organisations) en ze handelen in diensten in plaats van producten (licht in plaats van lampen, koeling in plaats van koelkasten, vervoer in plaats van auto of trein)
    4. Ze mobiliseren kennis. De beste mensen zitten immers niet in je organisatie, maar erbuiten. Daar zijn veel, veel meer experts dan in je organisatie. Laat hen helpen! Daag hen uit door prijsvragen of ambitieuze projecten.

    Welkom in de digitale tijd. Het doet mij denken aan het Klein Orkest uit 1984: “Later. Later is allang begonnen …”.

    Ik heb wel zin in die nieuwe tijd, geen flauw idee wat me echt te wachten staat. Want of het zo gaat zoals Wim beschrijft weet ik niet, maar dat het anders gaat, weet ik wel.

    “… en vandaag komt nooit meer terug.”

    Walter Klerks

    19-10-2016